Περισσότερα ακόμα εδώ

Το μέλι μπορεί να βοηθήσει στα εγκαύματα


Τα σπιτικά γιατροσόφια για την καταπράυνση των μικρών εγκαυμάτων είναι πολλά και κυμαίνονται από επάλειψη με Αloe Vera έως βούτυρο.
















 Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, αλλά είναι τεκμηριωμένο ότι αποτελούν κακές ιδέες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, στην Ατλάντα, προειδοποιούν λ.χ. ότι βάζοντας βούτυρο ή άλλες δημοφιλείς αλοιφές αυξάνεται ο κίνδυνος λοίμωξης. Εντούτοις, ένα γιατροσόφι τουλάχιστον- το μέλι μπορεί να βοηθήσει. 



Σε μελέτες για ταχείες και εύκολες θεραπείες για τα μικρά (ήπια) εγκαύματα, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες ενδέχεται να ευνοήσουν την επούλωσή τους. Μια μελέτη του 2006, η οποία βασίστηκε στην εκ νέου ανάλυση των ευρημάτων από 12 προγενέστερες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μικρά, μη σοβαρά εγκαύματα επουλώνονται ταχύτερα όταν καλύπτονται με γάζα εμποτισμένη με μία σταγόνα μέλι, σε σύγκριση με εκείνα στα οποία χρησιμοποιείται αντιβιοτική αλοιφή και επίδεσμος.


Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη που δημοσιεύθηκε λίγο νωρίτερα. Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι η καλύτερα δοκιμασμένη και καλά τεκμηριωμένη θεραπεία για τα μικρά εγκαύματα παραμένει η εφαρμογή ψυχρού επιθέματος, η εναπόθεση του πονεμένου τμήματος του σώματος σε κρύο νερό και στη συνέχεια η κάλυψή του με αποστειρωμένη, μη κολλητική γάζα. Σε όσους, όμως, αρέσει να χρησιμοποιούν φυσικά σκευάσματα για να καταπραΰνουν τον πόνο τους, το μέλι μπορεί να είναι μια «αξιοπρεπής» εναλλακτική λύση. Αλλά μόνο για τα μικρά, τα ήπια εγκαύματα, τονίζουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...