Περισσότερα ακόμα εδώ

Ασπίδα προστασίας από το κρυολόγημα η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μπορεί να μας προφυλάξει από το κρυολόγημα ή και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, οι οποίοι διεξήγαγαν μια σειρά μελετών, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 11.000 ενήλικες και παιδιά.


Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ευεργετική δράση των συμπληρωμάτων της βιταμίνης C δεν παρατηρείται σε όσους κάνουν καθιστική ζωή,
αλλά κυρίως σε εκείνους που γυμνάζονται και βρίσκονται σε έντονη σωματική καταπόνηση. Στην περίπτωση των τελευταίων η λήψη συμπληρωμάτων της εν λόγω βιταμίνης μπορεί να μειώσει στο ήμισυ τις πιθανότητες να κρυολογήσουν, ενώ βοηθά στη γρηγορότερη απαλλαγή τους από τα συμπτώματα.

Μεταξύ των ομάδων εθελοντών που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν μαθητές, μαραθωνοδρόμοι, έφηβοι κολυμβητές και στρατιώτες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη βιταμίνης C μείωνε κατά 50% τον κίνδυνο κρυολογήματος σε όσους βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλου σωματικού στρες.

Επίσης, οι έφηβοι κολυμβητές που τη λάμβαναν ενώ είχαν κρυολογήσει ξεπέρασαν το κρυολόγημα στον μισό χρόνο συγκριτικά με τα αγόρια που δεν πήραν συμπληρώματα βιταμίνης C. Παράλληλα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η λήψη της εν λόγω βιταμίνης μειώνει τη μέση διάρκεια του κρυολογήματος στα παιδιά κατά 18% και στους ενήλικες κατά 8%.

Από την άλλη μεριά ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά


Η βιταμίνη C μπορεί να μας προφυλάξει από το κρυολόγημα ή και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, οι οποίοι διεξήγαγαν μια σειρά μελετών, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 11.000 ενήλικες και παιδιά. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ευεργετική δράση των συμπληρωμάτων της βιταμίνης C δεν παρατηρείται σε όσους κάνουν καθιστική ζωή, αλλά κυρίως σε εκείνους που γυμνάζονται και βρίσκονται σε έντονη σωματική καταπόνηση. Στην περίπτωση των τελευταίων η λήψη συμπληρωμάτων της εν λόγω βιταμίνης μπορεί να μειώσει στο ήμισυ τις πιθανότητες να κρυολογήσουν, ενώ βοηθά στη γρηγορότερη απαλλαγή τους από τα συμπτώματα. 

Μεταξύ των ομάδων εθελοντών που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν μαθητές, μαραθωνοδρόμοι, έφηβοι κολυμβητές και στρατιώτες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη βιταμίνης C μείωνε κατά 50% τον κίνδυνο κρυολογήματος σε όσους βρίσκονταν σε κατάσταση μεγάλου σωματικού στρες. Επίσης, οι έφηβοι κολυμβητές που τη λάμβαναν ενώ είχαν κρυολογήσει ξεπέρασαν το κρυολόγημα στον μισό χρόνο συγκριτικά με τα αγόρια που δεν πήραν συμπληρώματα βιταμίνης C. 

Παράλληλα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η λήψη της εν λόγω βιταμίνης μειώνει τη μέση διάρκεια του κρυολογήματος στα παιδιά κατά 18% και στους ενήλικες κατά 8%. Από την άλλη μεριά ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...