Αισθάνεσαι παγιδευμένη σε μια πραγματικότητα που πλέον δεν σε εκφράζει; Θα ήθελες να «πάρεις» τη ζωή αλλιώς, αλλά δεν ξέρεις το πώς; Ανακ’αλυψε τα κρυφά σου ταλέντα και εκμεταλλεύσου τα, είτε επαγγελματικά είτε δημιουργικά.
Μια αιφνίδια αλλαγή στη ζωή μας -μετακόμιση, συνταξιοδότηση, απώλεια εργασίας ή χωρισμός- μας υποχρεώνει να δούμε το μέλλον αλλιώς, είτε επιχειρώντας ένα διαφορετικό επαγγελματικό άνοιγμα είτε αναζητώντας μια πιο ευχάριστη πορεία ζωής. Πώς όμως θα το καταφέρουμε;
Η Dr Νίκολα Μπάντινγκ, στο βιβλίο της «Who do you want to be», μας προτείνει να στραφούμε στα κρυφά μας ταλέντα, τα οποία συνήθως είναι τόσο… κρυφά που ούτε οι ίδιοι δεν τα γνωρίζουμε! Ακολούθησε λοιπόν τη μέθοδό της…
Εν αρχή ην… η μέθοδος;
Όποιος ρώτησε έμαθε: Όλοι μας έχουμε κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες και ταλέντα που συνήθως μένουν ανεκμετάλλευτα είτε γιατί τα αγνοούμε είτε γιατί τα θεωρούμε δεδομένα. Ρώτα, λοιπόν, αυτούς που εμπιστεύεσαι ποιες νομίζουν ότι είναι οι ιδιαίτερες ικανότητές σου.
Θυμάμαι και ενεργώ: Σκέψου όλα τα κομπλιμέντα που έχεις λάβει και για ποιους λόγους, π.χ. για τη μαγειρική σου, τις φωτογραφίες σου, τους συνδυασμούς των ρούχων σου, τη σχέση σου με τα παιδιά ή τα ζώα, το μασάζ που κάνεις, τις επιδόσεις σου στο χορό ή τη γυμναστική κ.ά.
Ικανοποιημένη και ευτυχής: Πότε ήσουν πιο ευτυχισμένη στην επαγγελματική ή στην προσωπική σου ζωή; Τι σε έκανε να αισθάνεσαι έτσι;
Οι ευκολίες μου είναι: Σε ποιους τομείς τα καταφέρνεις καλύτερα και ποιοι σε δυσκολεύουν; Μήπως οι άλλοι σου ζητούν «χάρες» ακριβώς επειδή είσαι πολύ καλή σε κάποια πράγματα;
Πότε σου είπαν «μπράβο»! Κατάγραψε σε ποιες περιπτώσεις αξιολογήθηκε η προσπάθειά σου ως εξαιρετική αλλά και πότε ένιωσες εσύ η ίδια περήφανη για το έργο σου.
Έχω τόση ενέργεια! Όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει πολύ αισθανόμαστε χαρούμενοι και γεμάτοι ενέργεια, ενώ αντίθετα θεωρούμε κουραστικά και βαρετά όσα δεν μας αρέσουν. Σκέψου, λοιπόν, τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί περισσότερο.
Ανακάλυψα τα ταλέντα μου! Και τώρα;
Ταίριαξέ τα! Δες ποια επαγγέλματα ή δραστηριότητες σχετίζονται με τις ιδιαίτερες ικανότητές σου και σκέψου αν θα σου άρεσε να ασχοληθείς με κάποιο από αυτά.
Όποιος ψάχνει βρίσκει! Εξέτασε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες με τα επαγγέλματα που σου ταιριάζουν. Χρειάζεσαι μήπως περισσότερη εμπειρία ή επιπλέον γνώσεις; Και πώς μπορείς να τις αποκτήσεις;
Μη βιάζεσαι! Φτιάξε ένα ρεαλιστικό πλάνο δράσης. Αρχικά μπορείς να προσφέρεις εθελοντική εργασία και αποκτώντας πείρα να εξελιχθείς. Αν π.χ. σου αρέσει το γράψιμο, ξεκίνησε φτιάχνοντας ένα blog ή δες πώς μπορείς να εκδώσεις το δικό σου ηλεκτρονικό βιβλίο.
Κάθε αρχή και δύσκολη! Σαφώς και θα υπάρξουν στιγμές αδυναμίας που θα θελήσεις να τα παρατήσεις και σαφέστατα δεν θα πρέπει να το κάνεις! «Ακριβώς πριν το χάραμα είναι η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας», λένε, και αυτό πρέπει να το έχεις υπόψη σου. Οπλίσου με υπομονή και επιμονή και θα τα καταφέρεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου