Περισσότερα ακόμα εδώ

Διατροφή κατά της κυτταρίτιδας


κυτταριτιδαΗ κυτταρίτιδα σχηματίζεται λόγω της εναπόθεσης νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τη γειτονική μυική στοιβάδα σε συνδυασμό με το μειωμένης ελαστικότητας δέρμα.
Η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι ιδιαίτερα συχνή στις Μεσογειακές γυναίκες και δεν ξεχωρίζει αν κάποια είναι λεπτή ή αν έχει κάποια κιλά παραπάνω. Το βασικότερο πρόβλημα για τη δημιουργία κυτταρίτιδας είναι η κακή τοπική αιμάτωση, η οποία οδηγεί σε αφύσικη συσσώρευση λίπους στα συγκεκριμένα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία και να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών. Η κυτταρίτιδα επιβαρύνεται από την καθιστική ζωή, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την κληρονομικότητα, κάποιες ορμονικές διαταραχές, την παχυσαρκία, την κακή διατροφή, το κάπνισμα, τη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, τη δυσκοιλιότητα Με σωστές διατροφικές οδηγίες, η όψη της κυτταρίτιδας μπορεί να βελτιωθεί αισθητά. Επειδή όμως υπάρχουν και παράγοντες άσχετοι με τη διατροφή, όπως για παράδειγμα η κληρονομικότητα, δεν μπορεί να εξαλειφθεί αποκλειστικά με τη σωστή διατροφή.
Μία γυναίκα με κυτταρίτιδα που θέλει να πάρει δραστικά μέτρα, θα πρέπει να περιορίσει ή ακόμα καλύτερα να διακόψει το κάπνισμα (εάν είναι καπνίστρια) και να καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο. Να πετύχει και να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος, να γίνει πιο δραστήρια στην καθημερινότητα της και να προσπαθήσει αν αυτό είναι δυνατό να κάνει οργανωμένη άσκηση (γυμναστήριο, κάποιο σπορ, περπάτημα). Να συμβουλευτεί το γιατρό της για έναν καλό ορμονικό έλεγχο, αλλά και για όσες θεραπείες υπάρχουν πλέον για την κυτταρίτιδα.
Οι διατροφικές αλλαγές αφορούν στη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών τροφών, αλλά κυρίως λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, πλήρη γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, στην επαρκή κατανάλωση νερού (η οποία θα πρέπει να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και με την έντονη άσκηση), στη μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (π.χ. ζάχαρη, λευκό ψωμί, δημητριακά πρωινού (όχι ολικής άλεσης)). Και τέλος, στη μειωμένη κατανάλωση αλατιού που προκαλεί κατακράτηση υγρών (παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά).  Θα πρέπει επίσης να προστεθούν άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Εκάβη Γεωργουσοπούλου
Διαιτολόγος -Επιστημονική Συνεργάτης Cosmetic Derma Medicine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...