Περισσότερα ακόμα εδώ

Γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας;


ώρα Γκρίνουιτς Αλήθεια, γιατί το Γκρίνουιτς είναι το κέντρο της παγκόσμιας ώρας και όχι πχ η Αθήνα; Για ποιον λόγο επιλέχθηκε το περιβόητο Greenwich; Δείτε!
Ώρα Γκρίνουιτς, σημείο μηδέν! Και γιατί παρακαλώ; Δεν έγινε τυχαία... 

Δείτε στη συνέχεια!
Όταν λοιπόν δημιουργήθηκε το παρατηρητήριο του Γκρίνουιτς το 1675, δεν ήταν η κύρια αρμοδιότητά να καταγράφει τον χρόνο, αλλά να επιλύει προβλήματα που αφορούν το γεωγραφικό μήκος της θάλασσας.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να επαληθεύσουν την εικασία ότι ο ρυθμός περιστροφής της Γης είναι σταθερός.

Για να το επιτύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν 2 εκκρεμή - ρολόγια. Έτσι ξεκίνησε η καταγραφή του χρόνου στο Γκρίνουιτς.

Γκρίνουιτς χρόνοςΧρησιμοποιώντας αυτά τα ρολόγια ως σημείο αναφοράς, έφτιαξαν χάρτες με τα άστρα, για να εντοπίσουν τυχόν μετατοπίσεις των άστρων.

Έτσι αποφάνθηκαν (λανθασμένα) ότι η περιστροφή της Γης είναι σταθερή και έφτιαξαν ναυτικούς χάρτες για όλα τα γεωγραφικά μήκη, με σημείο αναφοράς το Γκρίνουιτς.

Μέχρι το 1770, όλοι οι θαλασσοπόροι τους χρησιμοποιούσαν. Οπότε, όταν έφτασε η ώρα να επιλέξουν τον πρώτο μεσημβρινό (Γεωγραφικό μήκος 0) η επιλογή ήταν προφανής: Το Γκρίνουιτς!

Έγινε το σημείο εκκίνησης τόσο για το γεωγραφικό μήκος όσο και για το χρόνο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε επίσημα από την Μεσημβρινή Διάσκεψη (Meridian Conference), που πραγματοποιήθηκε στη Washington το 1884.

Πολλά χρόνια μετά, στη δεκαετία του 1940, ανακάλυψαν ότι η Γη μείωνε ή αύξανε ταχύτητα. Επομένως ο ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν παρέμενε σταθερός.

Γκρίνουιτς παγκόσμια ώρα

Το 1986, η συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) έγινε η προτιμώμενη παγκόσμια ώρα. Ο συντονισμός της γίνεται στο Παρίσι και βασίζεται στις μετρήσεις ρολογιών σε 25 χώρες του κόσμου.

Έτσι, υιοθετήθηκε το Greenwich (ή στα ελληνικά Γκρίνουιτς), ως το κέντρο της παγκόσμιας ώρας, που γνωρίζουμε σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...