Περισσότερα ακόμα εδώ

5+1 μύθοι για τα παυσίπονα

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή φαρμάκου που πάντα βρίσκει καταφύγιο στην τσάντα μας ή στο συρτάρι του γραφείου. Ο λόγος για τα παυσίπονα και τους μύθους που τα συνοδεύουν...
Μύθος Νο 1: Μπορεί εύκολα να εθιστώ στα παυσίπονα αν τα παίρνω για καιρό

Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κάποιον εθισμό σχετικά με τα παυσίπονα αν τα λαμβάνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Ο εθισμός γενικότερα έχει βαθύτερες ψυχολογικές αιτίες και συχνά προκύπτει όταν το άτομο αποκτά εμμονή με την επίδραση του φαρμάκου στην καθημερινότητά του-αν δηλαδή πιστεύει πως χωρίς το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο ασθενής πάσχει από χρόνιους πόνους και έχει ανάγκη από μεγαλύτερες σε διάρκεια και πιο ισχυρές δόσεις φαρμάκων, όπου εκεί είναι αρκετά δύσκολο να διαχωριστεί ο εθισμός από την συνιστώμενη θεραπεία.

Μύθος Νο 2: Καλύτερα να προσπαθήσεις να αντέξεις τον πόνο παρά να πάρεις παυσίπονα και με τον καιρό να εθιστείς σε αυτά

Το να υπομένεις καρτερικά τον πόνο, δεν είναι λύση. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για έναν επίμονο πόνο που βιώνουμε ξανά και ξανά. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να επισκεφθούμε επειγόντως ένα γιατρό. Αν ωστόσο, αποφεύγετε τα παυσίπονα από φόβο μήπως εθιστείτε, θα πρέπει να ξέρετε πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει παρά μόνο στην περίπτωση κατάχρησης των χαπιών σε τέτοιο βαθμό που να προκληθεί εθισμός. Ποια είναι η λύση; Η λήψη φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένη δοσολογία, την οποία πάντα καθορίζει ο γιατρός και θα πρέπει να ακολουθεί πιστά ο ασθενής.

Μύθος Νο 3: Μπορώ να παίρνω παυσίπονα όποτε θέλω

Αν κάποιο μέρος ή όργανο του σώματός σας πονά κατά διαστήματα και εσείς απλά παίρνετε κάποιο παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, τότε δεν θα μάθετε ποτέ την πραγματική αιτία του προβλήματος. Αν π.χ. υποφέρετε από έντονο πόνο στον προστάτη αδένα και τον αντιμετωπίζετε «ερασιτεχνικά» με παυσίπονα, μπορεί να πάσχετε από καρκίνο του προστάτη χωρίς να το γνωρίζετε και έτσι να μην ακολουθήσετε ποτέ την κατάλληλη αγωγή βλάπτοντας ανεπανόρθωτα την υγεία σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...