Περισσότερα ακόμα εδώ

Ακμή – ουλές ακμής


Αμαλία Τσιατούρα

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»

Τι είναι η ακμή

Πρόκειται για μια δερματική πάθηση κατά την οποία παρατηρείται φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η ακμή μπορεί να εμφανιστεί και μετά την ηλικία των 20 χρόνων. Δεν επηρεάζει την υγεία  μας, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να αφήσει σημάδια και ουλές στο δέρμα μας. Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την πλάτη και τους ώμους. Συνήθως παρουσιάζεται με έντονη λιπαρότητα και μαύρα στίγματα (φαγέσωρες), κόκκινα σπυράκια (ερυθρές βλατίδες) και κόκκινα σπυράκια με λευκό κέντρο (φλύκταινες). Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και οζίδια, κύστεις και ουλές. Είναι σημαντικό η ακμή να αντιμετωπιστεί νωρίς γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες δύσμορφες ουλές.

Μορφές ακμής

Η ακμή μπορεί να είναι ενεργός με φαγέσωρες, βλατίδες, φλυκταινίδια, κύστεις και οζίδια και μη ενεργός.
Είναι σημαντικό η ακμή να αντιμετωπιστεί νωρίς γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες δύσμορφες ουλές.

Θεραπείες ακμής

Στην Cosmetic Derma Medicine, η Δερματολόγος εκτιμά τη μορφή της ακμής και προτείνεται η κατάλληλη θεραπεία συνήθως ταυτόχρονα με φαρμακευτική αγωγή. Η αντιμετώπιση της ακμής με φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.

Θεραπείες που βοηθούν στην  ακμή είναι:

Οι περιοχές που εφαρμόζεται οι θεραπείες είναι το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος. 

Τοπική θεραπεία ακμής

Η τοπική θεραπεία ακμής πραγματοποιείται με τοπικά αντιβιοτικά, ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Όλα αυτά αποστειρώνουν το δέρμα και βοηθούν στην αποκατάστασή του.

Συστηματική θεραπεία ακμής

Η συστηματική θεραπεία της ακμής γίνεται με αντιβιοτικά από το στόμα για 2-3 μήνες,
Στην κυστική ακμή που προκαλεί ουλές είναι απαραίτητη η χορήγηση ισοτρετονιίνης (Roaccutan) για 5-6 μήνες. Είναι μια θεραπεία που πρέπει να δίνεται αποκλειστικά από δερματολόγο ο οποίος και θα πρέπει να παρακολουθεί τον ασθενή στενά. Υπάρχουν κάποιες παρενέργειες των ρετινοειδών όπως για παράδειγμα η αύξηση της χοληστερίνης και πόνος στις αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν κατάθλιψη και τερατογενέσεις.
Η ακμή μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία όταν συνυπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες ή ορμονικές διαταραχές.Υπάρχουν επίσης θεραπείες για την αντιμετώπιση της ακμήςστους άνδρες.

Ακμή και διατροφή

Η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, και επομένως μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής. Συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως τα τηγανητά, τα πλήρη γαλακτοκομικά προιόντα καθώς και τα γλυκά πλούσια σε βούτυρο. Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α, όπως τα αυγά, το συκώτι, το γάλα και το τυρί φαίνεται ότι βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ακμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...