Περισσότερα ακόμα εδώ

Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα υγραεριοκίνησης!

υγραεριοκινησηΥγραεριοκίνηση

Η υγραεριοκίνηση στα αυτοκίνητα δεν αποτελεί νέο για την αγορά των καυσίμων παγκοσμίως. Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, ειδικά από τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης κάνει τη χρήση των συμβατικών ΙΧ αυτοκινήτων σχεδόν ασύμφορη.

Το ενδιαφέρον για το υγραέριο, γνωστό ως LPG, και το συμπιεσμένο αέριο CNG, έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, γιατί θεωρείται ότι προσφέρουν οικονομικότερο τρόπο μετακίνησης. Ειδικά το υγραέριο στο αυτοκίνητο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο, επειδή η τιμή του υγραερίου είναι το 50% της τιμής της βενζίνης.
Στην Ελλάδα ο αριθμός των οδηγών που έχουν επιλέξει την υγραεριοκίνηση είναι σημαντικά  χαμηλότερος σε σχέση με την Ευρώπη, όπου τα ποσοστά των αυτοκινήτων που κινούνται με υγραέριο έχουν αυξηθεί σημαντικά για δυο βασικούς λόγους:

η τιμή του υγραερίου είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τη βενζίνη, άρα υγραεριοκίνηση = οικονομία το υγραέριο προστατεύει το περιβάλλον λόγω της μειωμένης εκπομπής αερίων και ρύπων

Εκτός από μια οικονομική λύση, η υγραεριοκίνηση των αυτοκινήτων προσφέρει απτή λύση και σε όσους ενδιαφέρονται για το ενεργειακό τους αποτύπωμα στη φύση. Μάλιστα, η Ελλάδα ανέλαβε με το Πρωτόκολλο του Κιότο μια διεθνή δέσμευση που αφορά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Η υγραεριοκίνηση μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να εκπληρώσει τους στόχους της και σε αυτό το επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα:

Υγραέριο και αυτοκίνητο

Το υγραέριο LPG ( συντόμευση για Liquified Petroleum Gas) δε θα πρέπει να συγχέεται με το φυσικό αέριο (CNG, compressed natural gas).
Το υγραέριο (LPG,  GPL ή autogas) είναι ένα μείγμα βουτανίου και προπανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο σε κάθε αυτοκίνητο. Μέχρι τώρα η κύρια χρήση του LPG ήταν ως ψυκτικό υγρό σε καταψύκτες και ψυγεία ή ως προωθητικό αέριο σε σπρέι, καθώς είναι λιγότερο βλαπτικό για την ατμόσφαιρα.

καύσιμοΤα πλεονεκτήματα της υγραεριοκίνησης οφείλονται στις πολύ ενδιαφέρουσες ιδιότητες του υγραερίου, που το κατατάσσουν σε ένα από τα πιο καθαρά καύσιμα με υψηλές αποδόσεις. Στην καθαρή μορφή του είναι άχρωμο και άοσμο, ωστόσο το υγραέριο που χρησιμοποιούμε έχει χαρακτηριστική μυρωδιά λόγω μιας πρόσθετης δύσοσμης ουσίας, που προστίθεται σ’ αυτό για να γίνεται εύκολα αντιληπτή μια πιθανή διαρροή.
Το υγραέριο έχει υψηλότερη θερμοκρασία ανάφλεξης σε σχέση με τη βενζίνη και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε οκτάνια (πάνω από 110). Το γεγονός ότι δεν περιέχει μόλυβδο και ότι εκλύει παράγεται πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά την καύση του, κατατάσσει το υγραέριο στα λιγότερο ρυπογόνα καύσιμα (καθαρά καύσιμα).

Το υγραέριο χρησιμοποιείται σε υγρή και πτητική κατάσταση, κάτι που φαίνεται πολύ χρήσιμο στην υγραεριοκίνηση. Όταν υγροποιείται το υγραέριο μεγαλώνει η πυκνότητα της ενέργειας που συσσωρεύεται, δίνοντας ουσιαστικά περισσότερα λίτρα καυσίμου σε ένα όχημα. Έτσι λοιπόν πρακτικά, 1 λίτρο υγραέριο σε υγρή κατάσταση δίνει λίγο περισσότερο από 250 λίτρα υγραερίου σε πτητική κατάσταση.
Αυτή η ιδιότητα είναι χρήσιμη στην αποθήκευση και μεταφορά του υγραερίου, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς η κατάσταση του ούτε μεταβάλλεται ούτε αλλάζει με την πάροδο του χρόνου όταν είναι αποθηκευμένο. Αυτό επιτρέπει την μακρόχρονη αποθήκευση του, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ούτε η ποιότητα, ούτε η αποδοτικότητα του.

Πώς χρησιμοποιείται το υγραέριο στα αυτοκίνητα;
Για να κινηθεί ένα αυτοκίνητο με υγραέριο, πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες μετατροπές στο αυτοκίνητο (μετατροπή για υγραεριοκίνηση) για να μπορεί να χρησιμοποιείται το υγραέριο αντί για την βενζίνη.
Με την υγραεριοκίνηση το αυτοκίνητο δεν χάνει τη δυνατότητα να κινηθεί με βενζίνη και η εναλλαγή από βενζίνη σε υγραέριο, ή αντίστροφα, γίνεται με έναν διακόπτη στο ταμπλό του αυτοκινήτου.
Η μετατροπή είναι εύκολη, δεν κοστίζει πολύ, και συνήθως γίνεται απόσβεση σύντομα λόγω της χαμηλής τιμής του υγραερίου. Εξάλλου, σήμερα μπορεί να βρει κανείς ολοένα και περισσότερα πρατήρια υγραερίου, καθώς και εξουσιοδοτημένα συνεργεία που κάνουν τις αναγκαίες μετατροπές στα αυτοκίνητα για να μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της υγραεριοκίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...