Περισσότερα ακόμα εδώ

Το Αυτοκίνητό μας και οι Λακκούβες



Όλοι μας διαπιστώνουμε καθημερινά την τραγική κατάσταση των δρόμων στην Ελληνική Επικράτεια. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτή η κατάσταση έχει γίνει αιτία να χρειασθεί το αυτοκίνητό μας εκτεταμένες επισκευές.

Έτσι λοιπόν διερωτάται κανείς: Μπορώ και από ποιον να διεκδικήσω αποζημίωση για ζημίες που έπαθε το αυτοκίνητό μου από λακκούβες ή κακοτεχνίες στο οδόστρωμα;


Κατ’ αρχήν θα πρέπει να τονισθεί ότι στις περιπτώσεις αυτές σπάνια το ατύχημα οφείλεται μόνον στην κακοτεχνία ή τη λακκούβα της οδού και είναι πολύ πιθανόν ότι ποσοστό συνυπαιτιότητας βαρύνει και τον παθόντα οδηγό (π.χ. εάν είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα). Στην περίπτωση αυτή το Δικαστήριο θα μειώσει ανάλογα και την αντίστοιχη αποζημίωση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουμε την εξής παρατήρηση: 

Για τη συντήρηση των εθνικών οδών βαρύνεται αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο. 

Για τη συντήρηση των επαρχιακών οδών, τα Νομαρχιακά Ταμεία. 

Τέλος, για τη συντήρηση των δημοτικών και κοινοτικών δρόμων υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι και Κοινότητες στην περιφέρεια των οποίων βρίσκονται οι αντίστοιχοι δρόμοι. 

Ο υπόχρεος λοιπόν σε αποζημίωση καθορίζεται κάθε φορά από το είδος του δρόμου στον οποίο προκλήθηκε η ζημία. Εκεί θα αποφανθείτε ατομικά ή μέσω του δικηγόρου σας εάν θέλετε να επιδιώξετε συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς.

Σε κάθε περίπτωση όμως αρμόδια για την εκδίκαση της αγωγής είναι τα κατά τόπους Διοικητικά Δικαστήρια. Βέβαια για να φθάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Συμβάντων της οικείας αστυνομικής αρχής (Τ.Ο.Τ.Α.) η πρόκληση της βλάβης και γενική περιγραφή των τμημάτων του αυτοκινήτου που υπέστησαν ζημία.

Μια άλλη περίπτωση κατά την οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε αποζημίωση είναι όταν η ζημία προκληθεί από ελλιπή μέτρα ασφαλείας ή κακοτεχνία κατά την εκτέλεση δημοσίου έργου από ιδιώτη εργολάβο. Στην περίπτωση αυτή εκτός από το Δημόσιο ευθύνεται και ο ίδιος ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο και εφ’ όσον βέβαια έχει ασφαλίσει την αστική του ευθύνη ευθύνεται και η ασφαλιστική Εταιρία που τον καλύπτει. Στην περίπτωση αυτή όμως ισχύει άλλη διαδικασία, δηλαδή αυτή των πολιτικών δικαστηρίων, που δεν είναι όμως πάντοτε η ταχύτερη, όπως πολλοί δυστυχώς πιστεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...