Περισσότερα ακόμα εδώ

Πώς να αντιμετωπίσετε 9 καθημερινά ενοχλητικά προβλήματα υγείας

Σακούλες κάτω από τα μάτια, σκασμένα χείλη, στεγνό στόμα και ένα σωρό άλλες καθημερινές αντιδράσεις του οργανισμού μπορούν να σας χαλάσουν τη μέρα.
Τα ενοχλητικά αυτά προβλήματα έχουν αιτίες αλλά και λύσεις...



Μαύρες «σακούλες»


Το δέρμα κάτω από την περιοχή των ματιών είναι ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο, γι αυτό και οι φλέβες είναι πιο ορατές σε αυτό το σημείο. Όταν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ερεθιστούν από κάποια φλεγμονή, λόγω άγχους, έπειτα από κλάμα, ή έλλειψη ύπνου, αυτό φαίνεται πολύ πιο έντονα στις «ευαίσθητες» περιοχές όπως είναι η συγκεκριμένη.

Για να περιορίσετε τη φλεγμονή αυτή των αιμοφόρων αγγείων χρησιμοποιήστε μία κρέμα ματιών με βάση την καφεϊνη. Αν ωστόσο η ...ζημιά έχει ήδη γίνει, επιλέξτε ένα concealer με ελαφρά ανοιχτότερη απόχρωση από αυτή του δέρματος.

Λόξυγκας

Ο λόξυγκας συμβαίνει όταν το διάφραγμα αρχίζει να συσπάται ακούσια και οι φωνητικές σας χορδές κλείνουν απότομα μετά από κάθε σπασμό, δημιουργώντας τον γνωστό ήχο. Τα γνωστά, από τις γιαγιάδες, γιατροσόφια ωστόσο έχουν τη λύση. Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή κρατήστε την αναπνοή σας για λίγο και θα δείτε αποτελέσματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο διαταράσσετε τον κύκλο της αναπνοής, επιτρέποντας στο διάφραγμα να ηρεμήσει και να αρχίσει πάλι να λειτουργεί αρμονικά.

Αν ωστόσο τα κόλπα αυτά δεν πιάσουν, και ο λόξυγκας επιμένει για περισσότερο από 3 ώρες, κάνοντας δύσκολη της αναπνοή ή την κατάποση, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Στεγνό στόμα

Το στεγνό στόμα μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Μπορεί για παράδειγμα να οφείλεται στο ότι δεν πίνετε πολύ νερό ή μπορεί επίσης να είναι κάποια δυσάρεστη συνέπεια φαρμακευτικής αγωγής, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά και τα αντισταμινικά φάρμακα.

Για αρχή προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό ενώ μία καλή τεχνική είναι να μασάτε τσίχλα, η οποία προκαλεί την έκκριση σιέλου. Παράλληλα μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης και αν καπνίζετε...κόψτε το.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας χορηγήσει ειδικά σπρέι για το στόμα ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις ίσως πρόκειται για αναπνευστική φλεγμονή, χρόνια ιγμορίτιδα ή διαβήτη.

Φτέρνισμα

Το φτέρνισμα όπως και ο λόξυγκας είναι από τις πιο ενοχλητικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το συχνό φτέρνισμα μπορεί να σημαίνει ότι είστε αλλεργικοί σε κάτι που υπάρχει στο περιβάλλον ή μπορεί επίσης να είναι σημάδι ιογενούς λοίμωξης.

Αν ωστόσο σας συμβαίνει να φτερνίζεστε αρκετά συχνά ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα κατά την εποχή της ανθοφορίας ή όταν χαϊδεύετε ένα ζώο, καλό θα είναι να κάνετε ένα ειδικό τεστ για να δείτε αν και σε τι είστε αλλεργικοί.

Σκασμένα χείλη

Τα χείλη συνήθως «σκάνε» όταν υπάρχει ξηρός αέρας, χαμηλή θερμοκρασία ή πολύ ήλιος. Το δέρμα στα χείλη είναι πολύ πιο λεπτό από το υπόλοιπο πρόσωπο και έτσι αφυδατώνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γλύψετε τα χείλη σας.

Αντίθετα, η συχνή χρήση κάποιου ειδικού «κραγιόν» που μαλακώνει τα χείλη, μπορεί όχι μόνο να θρέψει αλλά και να τα γιατρεύσει. Αν αυτό δεν λειτουργεί στη δική σας περίπτωση, τότε καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να ελέγξει για πιθανή έλλειψη βιταμινών.

Μούδιασμα

Ένα χέρι, ένα πόδι ή κάποιο άλλο μέρος του σώματος μπορεί να μουδιάσει όταν κάτι εμποδίζει ή πιέζει τη δίοδο των νεύρων προς τον εγκέφαλο. Αυτό το αίσθημα του «τσιμπήματος» συμβαίνει όταν η πίεση υποχωρήσει και «ξυπνήσει» το μέρος εκείνο του σώματος, στέλνοντας το μήνυμα στον εγκέφαλο.

Ένας τρόπος να ξεμουδιάσετε είναι να κινήσετε τα άκρα σας σε κυκλική τροχιά ή να προσπαθήσετε να σφίξετε και να ξεσφίξετε τα χέρια σας προκειμένου να υπάρχει ροή του αίματος.

Προσπαθήστε να μην μένετε ακινητοποιημένος σε μία θέση για πολύ ώρα, αλλά αν παρόλα αυτά το μούδιασμα επιμένει επισκεφτείτε το γιατρό σας καθώς μπορεί να πρόκειται για κάποιο πρόβλημα στα νεύρα ή στην κυκλοφορία του αίματος.

Σπυράκια

Τα σπυράκια εμφανίζονται όταν υπερβολική ποσότητα λιπαρότητας μπλοκάρει κάποιον πόρο και κάποιο νεκρό κύτταρο και εγκλωβιστεί στην περιοχή αυτή κάποιο βακτήριο. Αυτό είναι συνήθως φαινόμενο νεαρών ατόμων, λόγω των ορμονικών διαταραχών, η αλήθεια όμως είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αν προσπαθήσετε να το σπάσετε το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε με ένα σημάδι. Για να απαλλαχτείτε από το σπυράκι, καλύψτε το με μία ζεστή πετσέτα για περίπου τρία λεπτά, μετά τοποθετήστε τα δάχτυλά σας σε ένα καθαρό χαρτομάντιλο και απαλά πιέστε από όλες τις πλευρές. Αν είναι σκληρό και δεν αφαιρείτε εύκολα, σταματήστε και ξαναπροσπαθήστε αργότερα. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ωστόσο επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.

Άσχημη αναπνοή

Η δυσοσμία του στόματος προέρχεται από συγκεκριμένα αέρια, τα οποία εκλύονται από το σώμα σας ή από βακτήρια, είτε στο στόμα ή στα ιγμόρεια.

Η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης αιτίας κάθε φορά, όπως για παράδειγμα μιας μόλυνση κόλπων ή ένα πεπτικό ζήτημα, μπορεί να είναι ο πιο γρήγορος τρόπος ίασης αλλά αυτό προϋποθέτει να γνωρίζετε την ακριβή αιτία.

Ωστόσο ενδέχεται να πρόκειται για ασθένεια των ούλων, πλάκα, ή ουλίτιδα και να χρειάζεται να μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα αφορά σε συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές, όπως είναι το σκόρδο, ο καφές κλπ, τις οποίες μπορείτε απλά να τις αποφεύγετε.

Βουλωμένα αυτιά

Συνήθως όταν κολυμπάτε ή κάνετε μπάνιο καταλήγετε με βουλωμένα αυτιά, που μπορεί στην ουσία να μην είναι ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα υγείας, αλλά είναι αρκετά ενοχλητικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να κουνήστε το κεφάλι σας ώστε να βρείτε τη σωστή γωνία και έτσι το νερό να βρει...την έξοδο απαλλάσσοντάς σας από τη δυσάρεστη αυτή θέση. Εάν επιμένει ωστόσο ένας καλός τρόπος είναι να κρατήσετε το πιστολάκι των μαλλιών λίγα εκατοστά κάτω από το αυτί σας ώστε να εξατμιστεί το νερό.

Προσοχή όμως γιατί ο αέρας από το πιστολάκι είναι αρκετά ζεστός και δυνατός και είναι εύκολο να τραυματιστείτε. Αν ωστόσο το αυτί σας καίει ή είναι κόκκινο ενδέχεται να έχετε πάθει και μόλυνση, άρα επισκεφτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας για να σας θεραπεύσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...