Περισσότερα ακόμα εδώ

Κορυφαία διάκριση για τον 28χρονο συνθέτη από την Έδεσσα!


Ο συνθέτης Ζήσης Σέγκλιας απέσπασε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Rautavaara στη σύνθεση χορωδιακού κομματιού, στο φεστιβάλ Time of Music στο Βιιτασαάρι της Φινλανδίας.

Το βραβείο περιλαμβάνει το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ καθώς και τη παρουσίαση μιας δικής του σύνθεσης στην καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 στο Ελσίνκι, αξίας 3.000 ευρώ. «Ο διαγωνισμός αυτός σημαίνει πολλά για ένα νεαρό συνθέτη. Όλοι οι κριτές εντυπωσιαστήκαμε από το υψηλό επίπεδο των συνθέσεων», δήλωσε ο Beat Furrer, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.

Οι 5 φιναλίστ ήταν οι εξής:

Jouni Hirvela (Φινλανδία),
SukJu Na (Νότια Κορέα),
Evelin Seppar (Εσθονία),
Μike Solomon (ΗΠΑ),
Gabriele Vanoni (Ιταλία).

Αρχικά, οι 6 φιναλίστ είχαν την ευκαιρία να εργαστούν με το χορωδιακό σύνολο Χορωδία Δωματίου Ελσίνκι (Helsingin Kamarikuoro) / διεύθυνση:Nils Schweckendiek (Φεβρουάριος 12, Ελσίνκι), ενώ οι συνθέσεις τους εκτελέστηκαν στην τελευταία συναυλία του φεστιβάλ (Ιούλιος 12, Ελσίνκι).

 Στο διαγωνισμό το κοινό ψήφισε επίσης την αγαπημένη του σύνθεση. Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στον Mike Solomon.
Βιογραφικό

Ο Ζήσης Σέγκλιας γεννήθηκε το 1984 στην Έδεσσα, όπου έκανε και τα πρώτα μαθήματα μουσικής με τον κ. Ι. Γουράνη. Το 2002 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, για να σπουδάσει σύνθεση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Δρα Μιχάλη Λαπιδάκη, με κονδύλια από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και απέκτησε τελικά το πτυχίο του στη Σύνθεση το 2008 (5 χρόνια σπουδές).

Τον Σεπτέμβριο του 2009 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz, στην Αυστρία, όπου σπούδασε με επιχορήγηση από την Ένωση Ελλήνων Συνθετών (2009-2010) και το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών (2010-2012, με αποτέλεσμα το 2011 να αποκτήσει το μεταπτυχιακό του.

Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του Δρα Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Ο κ. Σέγκλιας έχει παρακολουθήσει επίσης πολυάριθμα σεμινάρια και μαθήματα από κορυφαίους συνθέτες με τους Γ. Απέργη, B. Ferneyhough, G. F. Haas, C. Czernowin, P. Billone, Ph. Hurel, P. Ablinger, Θ. Αντωνίου, μεταξύ άλλων. Έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες, όπως τους Michel-Dansac, P.-S. Meuge, Er, Θεοδωράκη, dissonArt ensemble, Ensemble Cairn και άλλους.

Αρκετές συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας, στο Γκρατς, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Ρώμη, στην Ταϊπέι και στο Βουκουρέστι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...