Περισσότερα ακόμα εδώ

Άρθρο του Δρ. Αναστάσιου Βεκρή στο Madame Figaro για τη γυναικεία τριχόπτωση


Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής γράφει στο περιοδικό Madame Figaro για τους τρόπους αντιμετώπισης της γυναικείας τριχόπτωσης.

Το πρόβλημα

Η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί σήμερα ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Υπολογίζεται πως το 30-50% των γυναικών από 30 έως 50 ετών εμφανίζουν κάποιο βαθμό τριχόπτωση, ενώ το ποσοστό αυξάνεται κατακόρυφα μετά την εμμηνόπαυση. Το πρόβλημα της τριχόπτωσης αφορά τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό με τους άντρες και το κυριότερο αίτιο είναι η κληρονομικότητα. Επίσης, υπάρχουν άλλες σπανιότερες μορφές τριχόπτωσης, όπως η γυροειδής αλωπεκία, η διάχυτη αλωπεκία, οι φαρμακευτικές αλωπεκίες, οι ουλωτικές αλωπεκίες κλπ. Αυξημένη συχνότητα εμφανίζουν σήμερα και οι αλωπεκίες τραυματικής αιτιολογίας, όπως η αλωπεκία από έλξη (traction alopecia), η οποία είναι πολύ συχνή σε γυναίκες που χτενίζουν τα μαλλιά τους προς τα πίσω ή χρησιμοποιούν extensions, και η αλωπεκία της κροταφικής και μετωπιαίας χώρας ύστερα από επεμβάσεις face lift ή brow lift. Επιπλέον, διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της τριχόπτωσης, όπως η κακή διατροφή και οι εξαντλητικές δίαιτες, η ύπαρξη αναιμίας, παθήσεων του θυρεοειδούς ή άλλων ορμονικών διαταραχών.

Οι λύσεις

Η λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός πρόληψης της τριχόπτωσης με κάποια από τις διαθέσιμεςσυντηρητικές θεραπείες, όπως η χρήση μινοξιδίλης, η χρήση συσκευών laser χαμηλής ενέργειας LLLT, η εφαρμογή αυτόλογων αυξητικών παραγόντων ή PRP, και αποκατάστασης με τη μεταφορά υγιών τριχοθυλακίων από το πίσω μέρος του κεφαλιού στην περιοχή του προβλήματος με την τεχνική Advanced FUE (Follicular Unit Extraction), η οποία διαρκεί 2-6 ώρες και δεν απαιτείται νοσηλεία.

Αποτελέσματα

Στις συντηρητικές θεραπείες τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά 2-3 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας και αφορούν κυρίως σε ελάττωση του ρυθμού ή σταθεροποίηση της τριχόπτωσης. Η μόνη θεραπεία που επαναφέρει τα χαμένα μαλλιά με φυσικό τρόπο είναι η μεταμόσχευση τριχοθυλακίων με τη μέθοδο Advanced FUE. Τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα ορατά, υπάρχει εμφανής βελτίωση 3-4 μήνες μετά τη θεραπεία, ενώ η πλήρης φύτρωση ολοκληρώνεται 10-12 μήνες μετά και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Πότε εφαρμόζεται η Advanced FUE

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως ή μέθοδος strip ή FUT, όπου απαιτούνταν η αφαίρεση μιας λωρίδας δέρματος από το πίσω μέρος της κεφαλής και η χρήση ραμμάτων με αποτέλεσμα πόνο και δημιουργία μόνιμης μετεγχειρητικής ουλής, η σύγχρονη τεχνική Advanced FUE δεν παρουσιάζει τέτοια προβλήματα. Επιτρέπει τη λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων με τη χρήση μικροεργαλείων από το πίσω μέρος της κεφαλής και μεταφορά τους στην πάσχουσα περιοχή σε ένα βήμα (one step implantation). Έτσι, αποφεύγονται τα μόνιμα σημάδια και οι ουλές, αποκαθίσταται η τριχοφυΐα με απόλυτα φυσικό τρόπο και ανώδυνα, ενώ τα νέα μαλλιά μεγαλώνουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...