Περισσότερα ακόμα εδώ

Ξεκινά το «σαφάρι» για τα ανασφάλιστα οχήματα


Main_autolinito
Η νομοθετική ρύθμιση πήρε το δρόμο για τη Βουλή,     καθώς ολοκληρώθηκε η διαβούλευση. Πλέον το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ελέγχους και διασταυρώσεις, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της κυκλοφορίας εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων οχημάτων στους ελληνικούς δρόμους.

Η βασικότερη αλλαγή που προωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι η αυστηροποίηση των ποινών για τους

ιδιοκτήτες των οχημάτων που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Εκτός από τα πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 έως 1000 ευρώ, ανάλογα με το είδος του οχήματος, προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος, άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων για δέκα ημέρες. Εάν όμως ο οδηγός του ανασφάλιστου οχήματος είναι υπεύθυνος για πρόκληση ατυχήματος, τότε πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας θα αφαιρούνται για 2 χρόνια, ενώ σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από τα αρμόδια υπουργεία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και εάν εντοπιστεί κάποιο ανασφάλιστο όχημα, τότε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στέλνει ειδοποιητήριο στον ιδιοκτήτη καλώντας τον μέσα σε διάστημα 8 ημερών να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, καταβάλοντας ταυτόχρονα παράβολο υπέρ του δημοσίου, ύψους 250 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, τότε θα ενημερώνονται οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου που είχε αναρτηθεί στο opengov, η διασταύρωση στοιχείων και οι σχετικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θεωρεί επιβεβλημένη τη ρύθμιση καθώς λειτουργεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης ο γ.γ. του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, δεν είναι εισπρακτικό μέτρο αλλά κοινωνικό καθώς προστατεύει τον καταναλωτή και ότι επιτέλους πρέπει να σταματήσει ένα φαινόμενο που μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται και που έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε πολίτες αλλά και στην ελληνική οικονομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...