Περισσότερα ακόμα εδώ

Γιατί ξυπνάμε το πρωί με γκρίνια και τι μπορούμε να κάνουμε


Μη μου μιλάτε μέχρι να πιω καφέ, είναι μια ατάκα που ακούγεται από πολλά χείλη κάθε πρωί. Ο λόγος για τους τύπους που δεν είναι «πρωινοί», όπως συνηθίζουμε να λέμε...
Τι λέει όμως αυτή η κατάσταση για την ποιότητα του ύπνου ενός ανθρώπου ή ακόμα-ακόμα για την ποιότητα ζωής του;


H πρωινή γκρίνια συνδέεται με τη φάση της «αδράνειας ύπνου», δηλαδή το ξύπνημα που συνοδεύεται από ζαλάδα, υπνηλία και δυσκολία προσανατολισμού, συμπτώματα που διαρκούν 10-35 λεπτά. Αυτά τα συμπτώματα σίγουρα δεν είναι ευχάριστα, ωστόσο δεν προκαλούνται απαραίτητα από κακό ή λίγο ύπνο. Σε κάποιους ανθρώπους αυτή η κατάσταση έχει να κάνει με την κακή τους διάθεση απέναντι στη μέρα που ξεκινάει, επειδή ξέρουν ότι θα είναι φορτωμένη ή δυσάρεστη. Ειδικοί σε θέματα ύπνου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για φαινόμενο που οφείλεται στην υπερβολικά φορτωμένη με υποχρεώσεις καθημερινότητά μας.

Οπότε η ψυχολογική κατάσταση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αν θα ξυπνήσουμε στραβά ή όχι. Κι επειδή η ψυχολογία είναι ένας παράγοντας που δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, υπάρχουν κάποιες πρακτικές λύσεις που μπορούν να απαλύνουν λίγο τη δυσθυμία του πρωινού ξυπνήματος. Η αλήθεια είναι ότι αυτές δεν απέχουν και πολύ από τις λύσεις που επιστράτευε η μητέρα μας για να μας κάνει να σηκωθούμε επιτέλους για το σχολείο!

- Ανοίξτε τις κουρτίνες για να μπει το φως του ήλιου.

- Περάστε την πρώτη μισή με μία ώρα μετά το ξύπνημά σας σε φωτεινό χώρο ή βγείτε στο μπαλκόνι σας.

- Στρώστε το κρεβάτι σας για να μην μπείτε στον πειρασμό να ξαναπέσετε σ’ αυτό.

- Ιδανικά, βάλτε την καφετιέρα να ετοιμάσει καφέ με το που ακούσετε το ξυπνητήρι. Η μυρωδιά του θα είναι ένα ευχάριστο ερέθισμα που θα σας κινητοποιήσει.

- Το δροσερό νερό είναι ένας αναζωογονητικός παράγοντας που δεν αφήνει περιθώρια για πρωινή μιζέρια, αφού κινητοποιεί όλα τα συστήματα του οργανισμού. Αν δεν αντέχετε να κάνετε ντους, απλώς ρίξτε μπόλικο νερό στο πρόσωπό σας.


http://www.loutrakiblog.gr/2013/01/blog-post_9270.html#more
Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...