Περισσότερα ακόμα εδώ

Μπορούν οι ντομάτες να μας προστατέψουν από τα ηλιακά εγκαύματα;



 Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες έχει την ιδιότητα να προστατεύει το δέρμα μας από την υπεριώδη UV ακτινοβολία. Περίπου το 85% του λυκοπένιου που καταναλώνεται στο δυτικό κόσμο προέρχεται από τη ντομάτα, ενώ η καλύτερη πηγή του είναι ο πελτές ντομάτας.
Για να διαπιστωθεί εάν η κατανάλωση ντομάτας όντως προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, πραγματοποιήθηκε τεστ σε 23 γυναίκες που παθαίνουν
εύκολα ηλιακά εγκαύματα. Τους ζητήθηκε να καταναλώνουν 55 γραμμάρια πελτέ ντομάτας καθημερινά για 12 εβδομάδες (που αντιστοιχεί σε 16 mg λυκοπενίου). Αποδείχθηκε ότι η αντοχή του δέρματός τους στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξήθηκε κατά 30%.
Το μαύρισμα του δέρματος αποτελεί άμυνα στην υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς την εμποδίζει να περάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και προλαμβάνει τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν στο δέρμα.
Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν χρειάζεστε πλέον το αντηλιακό σας, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

 Πηγή: http://www.bbc.co.uk/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...