Περισσότερα ακόμα εδώ

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο

Η εποχή είναι δύσκολη. Η χειρότερη που έχουμε βιώσει. Το μόνο που δεν ζήσαμε ακόμα είναι ο πόλεμος. Τη μεγαλύτερη καταστροφή που επιφυλάσσει για τον εαυτό του ο άνθρωπος. Που μπορεί να νικηθεί μόνο με το μυαλό, την ιδέα και το πάθος. Τα στοιχεία που κατέθεσε η οικογένεια της ΑΕΚ τον Απρίλιο του ’99. Τότε που νίκησε τον πόλεμο…



Ειδικά σε τέτοιες εποχές, το μήνυμα που πέρασε η ΑΕΚ με το έπος του Βελιγραδίου θωρώ πως είναι σημείο αναφοράς για το παρόν και το μέλλον. Βλέπετε, σε μια περίοδο που όλοι στην κοινωνία συζητούν για τις συνέπειες της κρίσης, σε μια χρονική στιγμή όπου όλοι όσοι κινούνται γύρω από την ΑΕΚ (και σκέφτονται ορθολογικά για το ποδόσφαιρο) αγωνιούν για το μέλλον της, οι απαντήσεις έρχονται από το παρελθόν.

Δεν αναφέρομαι σε διοικητικά σχήματα και χρηματοδοτικά προγράμματα. Αυτά είναι συζητήσεις άλλης στιγμής. Αναφέρομαι στο ψυχικό σθένος, στην θεώρηση μιας τραγικής κατάστασης, όπως είναι η καταστροφή που προκάλεσαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία εκείνη τη περίοδο. Η ΑΕΚ απέδειξε, ως η μοναδική ελληνική ομάδα – ιδέα, πως μπορεί να τα βάλει και με τις βόμβες.

Αν ανατρέξουμε σε εκείνη τη περίοδο θα θυμηθούμε πως υπήρχε κόσμος που απασχολούνταν σε καθημερινή βάση με τους δείκτες του χρηματιστηρίου, πως υπήρχε κόσμος που δεν έδινε δεκάρα για όσα γίνονταν λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω. Η συμπαράσταση που προσέφερε η ΑΕΚ στους παραδοσιακούς συμμάχους, Σέρβους, αλλά κυρίως η ανθρώπινη συμπαράσταση σε έναν λαό που δοκιμαζόταν, φανερώνει τη μοναδικότητα του εγχειρήματος.

Η ΑΕΚ έπαιξε λίγα λεπτά μπάλας, σε ένα γήπεδο που δίπλα του σφύριζαν οι βόμβες της καταστροφής. Προσέφερε χαρά σε έναν λαό που ένιωθε αποκομμένος και ανεπιθύμητος από τους προύχοντες του κόσμου. Εδειξε πως σε αρκετές περιπτώσεις, αρκούν απλά πράγματα για να εμφανιστεί το χαμόγελο και να υπάρξει κουράγιο. Και αυτό το μήνυμα είναι χρήσιμο στις μέρες μας.

Η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο το ’99. Κατάπιε τις βόμβες, δεν πτοήθηκε από τους συναγερμούς και τις αεροπορικές επιδρομές. Οσοι έζησαν εκείνο το ταξίδι, είναι ευλογημένοι. Η ΑΕΚ έδειξε τον δρόμο. Για τον εαυτό της και τους άλλους. Όταν μπορείς να νικήσεις το κακό, δεν υπάρχει τίποτα που να σε σταματήσει.
http://www.aekfans21.com/2012/04/blog-post_7992.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...