σε έλλειψη μαγνησίου; Αν ναι, ποια
φαγητά μπορώ να προσφέρω στο γιο
www.Life2day.gr’’ ο Δημήτρης
Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος-
Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός
Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής
Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .
Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο με συμμετοχή στις περισσότερες βασικές
Το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο με συμμετοχή στις περισσότερες βασικές
λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχεται στα οστά και τους
ιστούς.
Λαμβάνεται μέσω της τροφής. Η απορροφητικότητά του μειώνεται με την
ιστούς.
Λαμβάνεται μέσω της τροφής. Η απορροφητικότητά του μειώνεται με την
αύξηση της ηλικίας και τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου. Το πλεόνασμα
μαγνησίου αποβάλλεται μέσω των νεφρών.
Οι βασικές συνέπειες της ανεπάρκειας μαγνησίου είναι οι μυϊκές κράμπες, η
μαγνησίου αποβάλλεται μέσω των νεφρών.
Οι βασικές συνέπειες της ανεπάρκειας μαγνησίου είναι οι μυϊκές κράμπες, η
ταχυκαρδία και οι αρρυθμίες, η υπέρταση, διαταραχές στο
νευρικό σύστημα με αισθητικές παρενέργειες (πιασίματα, μουδιάσματα).
νευρικό σύστημα με αισθητικές παρενέργειες (πιασίματα, μουδιάσματα).
Επίσης, η ανεπάρκεια μαγνησίου υποβοηθά την εμφάνιση ή δυσκολεύει την
αντιμετώπιση ασθενειών όπως οστεοπόρωση, ημικρανίες και άσθμα. Συχνά
αντιμετώπιση ασθενειών όπως οστεοπόρωση, ημικρανίες και άσθμα. Συχνά
συνοδεύεται από ανεπάρκεια κι άλλων ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, κάλιο).
Συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις μαγνησίου:
Παιδιά 1-3 ετών : 80mg
Παιδιά 4-8 ετών : 130mg
Παιδιά 9-12 ετών : 240mg
Ποσότητα μαγνησίου περιέχεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Οι καλύτερες
πηγές είναι :
• ψάρια(ο μπακαλιάρος, ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι γλώσσες,
η ρέγκα, αλλά και θαλασσινά όπως το χταπόδι και οι σουπιές)
• το σπανάκι
• οι μπανάνες
• τα αποξηραμένα σύκα
• τα φασόλια,
• τα πράσινα λαχανικά.
Συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις μαγνησίου:
Παιδιά 1-3 ετών : 80mg
Παιδιά 4-8 ετών : 130mg
Παιδιά 9-12 ετών : 240mg
Ποσότητα μαγνησίου περιέχεται σχεδόν σε όλες τις τροφές. Οι καλύτερες
πηγές είναι :
• ψάρια(ο μπακαλιάρος, ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι γλώσσες,
η ρέγκα, αλλά και θαλασσινά όπως το χταπόδι και οι σουπιές)
• το σπανάκι
• οι μπανάνες
• τα αποξηραμένα σύκα
• τα φασόλια,
• τα πράσινα λαχανικά.
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2013/01/o_21.html#ixzz2IbbEj1yQ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου