Περισσότερα ακόμα εδώ

Ρισκο η επενδυση στα φωτοβολταικα;

Προς τα που να παω παιδια;
Επρεπε να την ειχα κανει απο καιρό την αναρτηση για το αν ειναι ρισκο τα φωτοβολταικα σαν επενδυση. Απασχολεί βλέπω ακόμα πολλούς είτε αυτους που τώρα αρχισαν να ψάχνουν την αγορά, είτε αυτούς που ήδη εχουν κάνει αίτηση, ή και ακόμα εχουν παρει τους ορους σύνδεσης. Ολοι αυτοι αναρωτιούνται αν "αξίζει να επενδύσω σε φωτοβολταικά", είτε αυτό λεγεται επενδυση στα φωτοβολταικα στο σπιτι, ειτε φωτοβολταικα στο χωραφι. 
Οταν σήμερα εχεις καποια χρήματα στην άκρη δεν ξερεις πως ειναι ορθό να τα επενδύσεις. Συμφέρει να βαλεις φωτοβολταικα;  Ψαχνεις για ει δυνατόν μηδενικό ρισκο και μεγάλη απόδοση. Προσπαθείς να κανεις ασφαλείς επιλογές, ειδικα οταν  τα χρηματα αυτα που σκεφτεσαι να επενδύσεις ειναι οι οικονομίες μιας ζωής. Τα φωτοβολταικα ακουσες οτι ειναι μια καλή επενδυση. Αλλα εσύ
φανταζεσαι, υποψιάζεσαι, θελεις μια επενδυση που μπορεί να σου εξασφαλίσει ενα  εισοδήμα για εσενα και την οικογενεια σου, για τα ...παιδια σου. 


ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ
Υπαρχει ομως οπως και να το κανουμε μεγάλη αβεβαιότητα.  Και οχι αδικα εδω που τα λεμε. Καθε μέρα ακουμε για πτώχευση της Ελλαδας, για αδυναμία πληρωμών εταιριών, για παγωμα ολων των επενδύσεων, για αλλαγες στις ταρίφες που εγιναν (τοσο στα σπιτια,οσο και στα χωράφια) και καινούργιες που θα ερθουν (FIP Tarrif), για προβλήματα στη ΔΕΗ και στο ΔΕΣΜΗΕ. 


Προσπαθησα να συγκεντρώσω τους λογους που μπορει καποιος να θεωρεί οτι τα φωτοβολταικα ειναι απατη, ειναι φούσκα, ειναι μια μεγαλη ρισκου επενδυση, που δεν ξερεις τι θα σου ξημερώσει...Θα επιχειρήσω να απαντήσω σε καποια απο αυτά και να καταθέσω την αποψη μου.

ΛΟΓΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
1) Ενα φωτοβολταικό σύστημα είναι αξιοπιστο; Είναι αποδοτικό;
2) Αλήθεια η ΔΕΗ /ΔΕΣΜΗΕ πληρώνουν ; Μπορεί να ξημερώσει αυριο και να αλλαξει η τιμή/ταρίφα πωλησης της παραγόμενης ενεργειας του φωοτοβολταικού;
3) Η ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ θα υπαρχουν και αυριο; Αν φαληρίσουν τι γινεται; 
4) Τι θα γινει αν η Ελλαδα χρεωκοπήσει; Θα συνεχίσει να με πληρώνει; 


Για λογους κατανόησης βάζω ενα πινακακι ρισκου. Το που βαζω το τικ στο ρισκο και πως αξιολογώ την καθε κατασταση ειναι καθαρα προσωπική και επομενως υποκειμενική αποψη και η βαρύτητα αυτών μεταβάλλεται συνήθως.  

1) Ενα φωτοβολταικο συστημα ειναι αξιόπιστο ΚΑΙ αποδοτικο;

ΠΡΟΙΟΝ
Μιλώντας για τον μέσο ορο παντα, ως φυσικα υλικα και προιόν δεν υπαρχει λογος ανησυχίας γενικότερα. Η διαρκεια ζωής ειναι μεγαλή. Μεγαλύτερη απο τα 20-25 χρόνια της επένδυσης.


Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ


 ΟΧΙ
ΑΠΟΔΟΣΗ
Η ηλιοφανεια της καθε περιοχής ειναι μετρήσιμη και δεδομένη. Δεν εισαι στο ελεος των καιρικών συνθηκών. Αρα η απόδοση του φωτοβολταικού σας ειναι εγγυημένη.
Η επενδυση ως επενδυση με τις σημερινές τιμές/ταρίφες  πώλησης απο ΔΕΗ /ΔΕΣΜΗΕ σε συνδιασμό με τη χαμηλή τιμή της εγκατάστασης δείχνει οτι συμφέρει. Σε 4-5 ή και λιγοτερα χρονακια εχεις κανει αποσβεση. Ποια αλλη επενδυση το κανει αυτο σήμερα;
Οι εταιρίες φ/β πανελ δείνουν βεβαια και εγγυήσεις απόδοσης των πανελ τους που φτανουν συνήθως τα 20 χρόνια. Τώρα κατα ποσο μπορείς να βασιστείς στις εγγυήσεις...ή ακομα και στις ίδιες τις εταιρίες παραγωγής πάνελ και να το θεωρήσεις εξασφάλιση αξίζει να το δει.

Να σου πω κατι ομως; Και να μην ισχύουν οι εγγυήσεις καθόλου, και να πτωχεύσει η εταιρία οταν θα σου χαλασει σε 10 χρονια το πανελ (αφού εχει γίνει η αποπληρωμή του δανείου και η απόσβεση του κεφαλάιου σου), θα εχει βγει τετοια τεχνολογια που θα ειναι ουτως η αλλως παλαιομένο το σύστημα σου! Εδώ σήμερα λενε για τα φωτοβολταικα κουρτίνες, παραθυρα, χαρτιά! Κατι θα βρεις οικονομικό να το αντικαταστήσεις.

Τι πρεπει να κανεις λοιπον; Να ψάξεις την αγορα για να βρεις καλα υλικα (πανελ κtλ) Να ψάξεις να βρεις εναν εγκαταστάτη που ξερει τι σημανει φ/β εγκατασταση και ξερει τι πρεπει να προσέξει στο να εχεις ενα αρτιο φωτοβολταικό σύστημα. Ε τοτε θα έλεγα οτι το ρισκο με αυτα τα δεοδομένα ειναι μικρο.


Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ

NAI


2) Αλήθεια η ΔΕΗ /ΔΕΣΜΗΕ πληρώνουν ; Μπορεί να ξημερώσει αυριο και να αλλαξει η τιμή/ταρίφα πωλησης της παραγόμενης ενεργειας του φωτοβολταικού; 
Πληρώνουν. 
Ναι. Ο ΔΕΣΜΗΕ εχει καποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές και δεν πληρώνει στην ώρα του , αλλα τελικά πληρώνει, την κανει την καταθεση! Η ΔΕΗ μπορεί να φεσώθηκε απο Energa-Hellas power αλλα πληρώνει. Γιατι;

Πληρώνουν, γιατι πληρώνει ο καθε Ελληνας μεσω του τελους απε που υπαρχει στον λογαριασμό του Ηλεκτρικού του καθε σπιτιου. Και το τελος απε προβλέπεται σε μερικα χρόνια να παρει τα πανω του "το χρυσό μου"! Δεν βρισκουν τα χρηματα απο καπου αλλου αλλα απο οοολους τους Ελληνες. Η ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ ειναι απλα οι φορείς που χειρίζονται τοσο το τεχνικό κομμάτι του δικτύου οσο και την μέτρηση και  πληρωμή της παραγώμενης ενέργειας. Αρα αυτο που θελω να πω ειναι οτι "λεφτα υπαρχουν" τουλαχιστον για τελος απε προς το παρον.


Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ

ΝΑΙ

Η τιμή μπορεί να αλλαξει .
Η αλήθεια ειναι οτι με την εξαίρεση της Ισπανίας και Τσεχίας ισως , ολες οι αλλες αλλαγές στις ταρίφες σε αλλες χώρες (Γερμανία , Αυστρία, Ελλάδα, Eλβετία, Αγγλία, Ιταλία) δεν ειχαν ισχύ αναδρομική. Παρ'ολο που δεν εχει γινει καμμία αλλαγή αναδρομικά στην τιμή, κανεις δεν μπορεί να σας αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξημερώσει ο ΥΠΕΚΑ με την φαεινή ιδεα να μειώσει τις ταρίφες και αναδρομικα!


Αλλαγές στην τιμή θα υπάρξουν σιγουρα στις νέες εγκαταστασεις/συμβόλαια. Ακόμα και σήμερα εχει ανακοινωθεί οτι επεξεργάζονται νεο συστημα υπολογισμού της ταρίφας (FIP).
Αλλα εστω οτι οι αλλαζουν οι τιμές και δεν εχεις προλαβει να κανεις την εγκατασταση με την υψηλή ηλιοφάνεια που εχει η Ελλαδα, τις τιμες πωλησεις φ/β συστήματος,  η επένδυση συμφέρει ακομα και με χαμηλότερες ταρίφες. Ποσο χαμηλότερες ειναι ενα αλλο ερώτημα.

 Εδώ οι Γερμανοί με χαμηλότερη ηλιοφάνεια και εχουν κανει τις επενδύσεις, με χαμηλότερη τιμή πώλησης!


Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟΝΑΙ 




3) Η ΔΕΗ/ΔΕΣΜΗΕ θα υπαρχουν και αυριο; Αν φαληρίσουν τι γινεται; 
 Ποιος ξερει...το αυριο τι θα φερει. Ας κανουμε λοιπον τα σεναρια που κανει καποιος στο μυαλό του.
Το συμβόλαιο που υπογραφεις θα εχει την ισχύ που θα εχει καθε συμβόλαιο που υπογράφεις με μια ανώνυμο εταιρία. Μπορεί δηλαδή να σπασει.
Τώρα εστω οτι η ΔΕΗ, αν και κερδοφόρος, πτωχεύει. Σαν τρελοί θα κανουν αλλες εταιρίες να αναλάβουν το μαγαζί!  Η νέα ιδιοκτησία του μαγαζιού της ΔΕΗ που θα λεγεται Elektrizität corp  ή δεν ξερω εγώ τι αλλο, θα αναλαβει τη διαχείριση του δικτύου και των τελών του ηλεκτρικού. Χαζοί ειναι να το σταματήσουν;

Αν ο κοσμος παψει να πληρώνει το τελος απε και δεν υπαρχει ηλεκτρικό (!!) και αρα καθολου επιδότηση στα φ/β ....ε τοτε , θα γυρίσεις το φωτοβολταικό στο σπίτι σου και θα καταναλώνεις την παραγώμενη ενεργεια ! Παντα υπαρχουν λυσεις και εναλακτικές .... και που ξερεις μπορει και να αρχίσεις να πουλας ρευμα στον αντιπαθητικό γείτονα!  χαχα

Τελος να πω οτι η Ελλαδα ως μελος ΕΕ  εχει υπογράψει οτι μεχρι το 2020 θα εχουμε το 18%-20% της συνολικής ενεργειας απο απε  αλλα και οτι στο τελος του 2014 επίσης θα εχουμε μειώσει τους ρύπους. Αν δεν τους εχουμε πιασει θα αναγκαστεί να πληρώσει περίπου 1,2 δις ευρώ προστιμο! Απ'οτι φαινεται για το 2014 δεν θα υπαρξει προβλημα Αν σταματήσουν λοιπον το προγραμμα των φωτοβολταικων θα υπαρξουν μεγααααλα προστιμα.

Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ


ΟΧΙ


4) Τι θα γινει αν η Ελλαδα χρεωκοπήσει; Θα συνεχίσει να με πληρώνει; 
PSI, ξεπιεσαϊ, η ανασφαλεια παραμένει. Κοιτώντας την κρυστάλλινη σφαίρα μου... βλέπω οτι αν χρεωκοπήσει μαλλον δεν θα σε πληρώνει. Τουλαχιστον μεχρι να ισιωσουν τα πραγματα.

Οπως λεει και στο συμβαση πώλησης αν συμβουν περιστατικά ανωτέρας βίας,..... ή πολεμος ή κατασταση εκτακτης αναγκης.... οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων αναστέλλονται . Μεχρι νεωτέρας...δεν θα πληρώνεσαι δηλαδή.


Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟΝΑΙ



5) ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ: Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ
Ενα τελευταίο κομματι με την αξιολόγηση του ρισκου της επενδυσης που το προσθέτω εγώ, και το πιο σημαντικό ισως, εχει να κανει με την οικονομική δυνατότητα και ιδιοσυγκρασία του καθένα απο εμας.

Ποσα χρήματα εχεις και ποσο σημαντικά ειναι για την διαβίωση σου; Μπορείς να παρεις ρισκο; Μιλας για επενδυση στο σπιτι ή στο χωράφι;  Εισαι πιο σιγουρος οτι τα χρήματα σου στην Τραπεζα  θα ειναι ασφαλή; Νιώθεις πιο σιγουρος να τα εχεις στο μαξιλάρι ή σε καμμια θυρίδα; Θα κοιμάσαι το βραδυ;


Μεγαλο
Μεσαίο
Μικρό
Καθόλου
ΡΙΣΚΟ?    ?  ?



ΣΥΝΟΨΗ
Τα φωτοβολταικα ειναι μια κερδοφόρος επενδυση. Ισως η καλύτερη στις μερες μας!
Αλλα οπως καθε επενδυση, εμπεριέχει και ρίσκο. Μπορεις να το μειώσεις εως ενα σημειο , οσον αφορα τη σωστή επιλογή υλικών και γνώστη εγκαταστάτη.


Επένδυση με μηδενικό ρισκο όμως δεν υπαρχει!
Οποιος σου πει "αποκλείεται να συμβεί αυτό" ή να συμβεί το αλλο δεν  παιζει.


Το σιγουρο μας τελειωσε! Το επενδυση χωρίς χρήματα- τζάμπα επισης πέθανεε.

Η αποφαση ειναι δική σου και είναι προσωπική
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...