Υπάρχουν διαδεδομένες απόψεις σχετικά με διάφορες τροφές και επίμονοι «μύθοι», που φαίνεται να κρατούν καλά. Για να είστε πραγματικά υγιείς αυτό το καλοκαίρι, αποκαταστήστε την κοινή λογική και ξεπεράστε τους παρακάτω πέντε διατροφικούς μύθους…
Μύθος # 1. Το σκόρδο είναι ένα φυσικό εντομοαπωθητικό
Μύθος # 2: Το να κάνουμε κοιλιακούς είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά
Μύθος # 3: Το καρπούζι είναι νόστιμο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό
Μύθος # 4: Τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο ακριβά
Μύθος # 5: Τα ωμά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα
Οι «οπαδοί» των ωμών τροφίμων ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση των τροφών σε ακατέργαστη μορφή, διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, συμπεριλαμβανομένων των ενζύμων που καταστρέφονται στο μαγείρεμα. Υπάρχει βέβαια μια λογική σε αυτό, καθώς το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, αλλά όμως ευνοεί άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες, που το καθιστά καλύτερα απορροφήσιμο.
Επιπλέον, ακόμη κι αν διατηρήσουμε τα ένζυμα, αποφεύγοντας το μαγείρεμα των τροφών, τα περισσότερα από αυτά, θα καταστραφούν ούτως ή άλλως μέσω της πέψης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια δίαιτα ωμοφαγίας είναι κατ’ ανάγκην ανθυγιεινή. Αντίθετα, μια μελέτη του 2005 στο The Journal of Nutrition, διαπίστωσε ότι όσοι ακολουθούσαν μια ωμοφαγική δίαιτα, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά, το 38% από τα 201 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, μιας θρεπτικής ουσίας που είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς.
Πηγή: clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου