Είναι σίγουρα αμέτρητες οι φορές που ένα τραγούδι σας έχει «καρφωθεί» στο μυαλό και δεν μπορείτε να σταματήσετε να το σιγοτραγουδάτε με αποτέλεσμα να νιώθετε έναν εκνευρισμό. Μόνο που σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα το γεγονός ότι εκνευριζόμαστε δεν οφείλεται στο ότι δεν μας αρέσει το τραγούδι, αλλά αντιθέτως στο ότι μας αρέσει πάρα πολύ.Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Western Washington
πραγματοποίησαν μία σειρά πειραμάτων σε 300 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν διάφορα τραγούδια και μετά να εκτελέσουν διάφορες δραστηριότητες.
Το πείραμα έγινε με τραγούδια διασήμων καλλιτεχνών, όπως η Lady Gaga και με τη βοήθειά τους, οι ψυχολόγοι κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι τα τραγούδια που ξέρουμε και μας αρέσουν είναι αυτά που κατά κανόνα «ξεπηδούν» στο μυαλό μας εκεί που δεν το περιμένουμε.
Όπως ανακάλυψαν, όταν ένα τραγούδι εξακολουθούσε να «παίζει» στο μυαλό ενός ανθρώπου αμέσως μετά την ακρόασή του, είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες να «εισβάλλει» εκ νέου στο μυαλό του μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Μάλιστα οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η νοερή, ακούσια επανάληψη ορισμένων τραγουδιών μοιάζει με τις ακούσιες σκέψεις και αναμνήσεις που επίσης «εισβάλλουν» στο μυαλό μας δίχως εμείς να κάνουμε κάτι για να τις προκαλέσουμε.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα ότι τα τραγούδια είναι πιθανότερο να «κολλήσουν» στο μυαλό μας στη διάρκεια απαιτητικών νοητικών δραστηριοτήτων ή όταν κάνουμε κάτι απελπιστικά εύκολο.
Στην πρώτη περίπτωση, το μυαλό έχει την τάση να περιπλανηθεί σε κάτι άλλο επειδή «ζορίζεται», ενώ στην δεύτερη δημιουργείται πρόσφορο έδαφος νοητικά για επαναλαμβανόμενες σκέψεις, επειδή αυτό που κάνουμε δεν έχει ιδιαίτερες νοητικές απαιτήσεις.
Όσο για το πώς μπορούμε να γλιτώσουμε από τους ενοχλητικούς αυτούς «εισβολείς» οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε κάτι το οποίο απαιτεί την χρήση των ακουστικών και λεκτικών δεξιοτήτων της λειτουργικής μνήμης μας, όπως το διάβασμα ενός συναρπαστικού βιβλίου ή το να δούμε μία αγαπημένη μας ταινία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου